Isolatiepremie Nederland

Sinds september 2019 is het voor particulieren met een eigen woning mogelijk om een subsidie aan te vragen voor dakisolatie. Hiervoor was een aparte regeling gemaakt door de overheid, namelijk de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze is in 2021 samengevoegd met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) waardoor warmtepompen, zonneboilers én isolatie nu onder één subsidieregeling vallen. Maar wat betekent dat voor de subsidie bij dakisolatie?

De subsidie voor dakisolatie is afhankelijk van het type woning en de isolatie die u laat uitvoeren; het dak zelf of de vloer van het dak/vliering. Om aanspraak te maken op de subsidiegelden er een aantal regels. Zo moet de isolatie aan een aanzienlijke isolatiewaarde voldoen. Voor het dak geldt een minimale isolatiewaarde, of Rd-waarde, van 3,5 m² K/W. Daarnaast is er ook een minimale oppervlakte-eis per woningtype.

Voor het isoleren van het dak ontvangt u een subsidie tot € 35 per vierkante meter.

Voor het isoleren van uw binnengevel ontvangt u een premie tot € 44 per vierkante meter.

Algemene voorwaarden installatie:

Voorwaarden binnengevelisolatie

Voorwaarden Dakisolatie

Extra subsidie voor milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Het gebruik van milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt aangemoedigd. U krijgt een bonus als u kiest voor ‘biobased’ isolatiemateriaal. Biobased isolatiemateriaal heeft een duurzame oorsprong, een milieuvriendelijk productieproces en is goed te recyclen of te verwerken als afval. Deze materialen voldoen aan strenge controles op belangrijke duurzaamheidseisen. Biobased materialen zijn vanwege deze eisen vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen. De bonus zorgt ervoor dat deze materialen toegankelijk worden om uw woning mee te isoleren.

Bonus voor biobased materialen van:

Let op: deze bonus geldt alleen voor isolatiemaatregelen die op of na 1 januari 2024 zijn uitgevoerd.

Alle informatie vindt u terug op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde